Nieuwsbrief Speerpunt Train de Trainer - mei 2016

mei 18, 2016
In deze editie komen aan bod:
1   Nieuwe deelnemers
2   Train de Trainer voorjaar 2016, met enkele opvallende clinics
3   Even voorstellen: cluster LimBra/Zuid Limburg
4   Docent  in de schijnwerper: Christijn Hesselink

Jeugdtrainer met interesse in speerwerpen?
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de Clinic Speerwerpen Jeugd op vrijdagavond 24 juni bij AV Sprint Breda. Meer informatie en aanmelden
.

1 Nieuwe deelnemers

Zo’n 90 atletiekverenigingen en loopgroepen doen mee aan het bijscholingsproject Train de Trainer en het aantal deelnemers blijft groeien. Zo hebben wij maar liefst vier nieuwe verenigingen mogen verwelkomen.

Atletiek Helmond, contactpersoon: Ad Jacobs
De Vormlopers (Putten), contactpersoon: Karin Pieterse
Hercules (Dordrecht), contactpersoon: Jurgen van Berkom
Parellooprunners (Brunssum), contactpersoon: Stefan Outjers

Via de contactpersonen kun je je opgeven voor een clinic.

2 Train de Trainer voorjaar 2016
De voorjaarscyclus van bijscholingen is in volle gang. Veel technische clinics zijn al gegeven in maart en april. In mei en juni zijn er voornamelijk clinics voor looptrainers. Voor het volledige overzicht kijkt u op de pagina Train de Trainer van de NKS website.

Enkele opvallende clinics dit voorjaar zijn:
Belasting- en Belastbaarheid Jeugd
Jeugdsporters dienen, op het fysieke vlak, op een verantwoorde wijze begeleid te worden. Hierin spelen leeftijd en lichaamsbouw logischerwijs een belangrijke rol.
Theorie:
•    Welke invloed heeft fysieke belasting binnen diverse leeftijdsfasen en hoe speel je daar als trainer-coach op in?
•    Voorkomen is beter dan genezen: een technisch jaarplan helpt daarbij.
Praktijk:
•    Veel voorkomende blessures: hoe te handelen als trainer/coach?

Meerkamp, de kunst van het combineren
Theorie:
•    “Fun”damentals
•    More in Less (De kunst van het combineren)
•    Tijd en aandacht ( Wie/Wat/Waarom )
•    Van 7-kamp tot 10-kamp (onderdelen)
•    Opstellen van een planning (Micro, Meso, Macro)
Praktijk gedeelte met als inhoud:
•    Horden accentpunten
•    Algemeen werpen met medicine bal
•    Speerwerpen

Running Bootcamp
Running bootcamp is vrij nieuw. Een bootcamp speciaal op maat voor hardlopers. Het betreft een gevarieerde training waarin je gehele lijf qua actie aan bod komt. Met als doel je als hardloper sterker, leniger en dus sneller te maken. Ook zal je uithoudingsvermogen met grote stappen vooruit gaan. Running bootcamp is in groepsverband, net zoals je trainingen bij jouw eigen club op de baan of in het bos. De naam Bootcamp komt uit Amerika. Met bootcamptrainingen wordt het Amerikaanse leger getraind om snel, sterk, fit en lenig te worden in korte tijd en te werken aan groepsdynamiek. Alles komt aan bod. Uiteraard niet alles in één training, er wordt natuurlijk ook nog hardgelopen!

3 Even voorstellen: cluster LimBra/Zuid Limburg
In elke Speerpunt stellen we een cluster voor en deze keer is dat het combinatiecluster LimBra/Zuid Limburg. De volgende clubs maken er deel van uit:
AV Helden, AV Leudal, AV ’t Jasper Sport, ATV Venray, AV Weert, Scopias Venlo, Swift Roermond, Vitesse Gennip, FreeTimeAction Venlo, Duvaria St. Anthonis, ATH Helmond, Unitas Sittard, Atletiek Maastricht, AV Achilles Top Kerkrade, AC Caesar Beek, AVON Heerlen, Stap Brunssum, STB Landgraaf, Just Goo Maastricht, Parellopers Brunssum

Begonnen als 2 aparte clusters opereert LimBra/Zuid Limburg nu al weer enkele jaren als één wat groter cluster. Met nu ook 6 clinics per jaar waar men afzonderlijk 4 clinics wel genoeg vond. Dus: meer clinics, met een betere bezetting. De reistijd is wel iets toegenomen, maar gelukkig zijn de wat meer centraal gelegen clubs graag gastvereniging. Bij de jeugdclinics vallen enkele clinics Athletics Champs op en ook een clinic als Rompstabiliteit Jeugd. Voor de looptrainers veel clinics die het hardlopen wat anders benaderen. Zo was er in Vijls de 1e clinic trailrunning. Verder nog Running Bootcamp, loopanalyse en Aangepast Sporten. Vooral bij de loopclinics loopt het aantal regelmatig flink op, al enkele malen boven de 30.

4 Docent in de schijnwerper: Christijn Hesselink
Deze keer belichten we docent Christijn Hesselink. Zij geeft al clinics vanaf 2008 en de teller staat nu op 22 gegeven clinics aan jeugdtrainers.Centraal staat de beleving van het kind met daarbij vragen als: Heeft het plezier in bewegen, bereik je met al je opdrachten de kinderen wel, leert het ook daadwerkelijk wat, coach je wel positief? In het theoriedeel veel aandacht voor de leeftijdsspecifieke kenmerken van een kind, ofwel wat kan een kind van een bepaalde leeftijd fysiek en geestelijk al wel en hoe stem ik mijn training daarop af. Veel van de clinics hebben in het praktijkgedeelte met spelvormen te maken, op de baan dan wel in de zaal. Bedrieglijk lijkt het soms “alleen maar” spelen, maar al die spelvormen dragen wel degelijk bij aan de vele atletiekonderdelen die de jeugd beoefend. Het is dus “spelen met een bedoeling” . Daarom ook haar inzet voor Athletics Champs, een praktische vertaling van de jeugdvisie van de Atletiekunie. Speciale aandacht heeft zij ook voor de veelal jeugdige trainers die vaak voor een groep pupillen of junioren staan. Soms zelf maar een paar jaar ouder is het echt niet zo makkelijk om voor de groep te staan. Hoe doe je dat, waar moet je op letten, hoe blijft het ook voor de trainer zelf leuk om te doen.


Meer informatie? Neem contact op met Peter Fagel, Coördinator Train de Trainer. Zijn e-mail adres is pfagel@nks.nl.© 2016 Coöperatie NKS